На патот кон успехот.

Компанија со богата историја

Бројки & Факти

Сакате да дознаете повеќе и сте заинтересирани за податоците за Quehenberger Logistics? Погледнете некои интересни бројки за нашата компанија!

Обрт EUR (2023) 580 мил.
Вработени (вклучувајќи ги и договорните работници) 4.4001
Локации 69
Земји 11
Возен парк 233
Простор за претовар и складирање во м² 800.000
Пратки FTL/LTL / Интермодални / Железнички / Малопродажни (2023) 0,4 мил.

Поврзување на индустриите / Експрес / Air + Ocean (2023)

1,8 мил.

Состојба: 04.2024

1 Годишен просек 2023 година

Историја

2023

Германската групација Geis презема мнозинство од 66% од акциите во Quehenberger Logistics.

2022

Рекордна продажба над 600 милиони евра.

2021

Рекордна продажба над 500 милиони евра.

Надминување на ознаката за магацински простор од 700.000 m².

2020

10-годишнина од брендот Quehenberger Logistics.

2019

Надминување на магацинскиот простор од 500 000 m².

 

2018

Вкупниот простор за складирање надминува  400.000 m2.

Проширување на присуството во Источна Европа. 

Основање на Quehenberger Logistics Шведска.

Продажба на акции на Q Logistics GmbH на ÖBB-Holding AG.

Преземање на Alpin Spedition GmbH.

2017

Вкупниот простор за складирање надминува 300.000 m2.

Отворање на осум нови логистички локации.

Joint Venture со ÖBB-Holding AG во областа на збирен транспорт Австрија.

Основање на Q Logistics GmbH.

2015

Основање на Quehenberger Air + Ocean GmbH.

Преименување на X1 EXPRESS GmbH во Quehenberger Express GmbH.

2014

Преземање на Günter Bauer Transportgesellschaft.

Преземање на германската Transalkim Internationale Speditions GmbH со локации во Германија, Романија, Унгарија и Холандија.

2013

Преземање на Logwin локации во Словачка, Унгарија, Хрватска, Македонија, Романија, Бугарија, Србија.

Преземање на X1 EXPRESS GmbH.

2012

Преименување на локациите на AUGUSTIN Network (порано LKW Augustin) во Quehenberger Logistics.

2010

Преземање на бизнис областа Road + Rail Источна Европа и австриската мрежа на Logwin AG од Christian Fürstaller, Rodolphe Schoettel и Rudi Quehenberger. Преименување на компанијата во Quehenberger Logistics.

2009

Преземање на LKW Augustin од Christian Fürstaller и Rodolphe Schoettel.

2008

Преименување од Quehenberger во Logwin.

2001

Преземање на Welz group и на тој начин проширување на присуството во Источна и Југоисточна Европа. 

2000

Зголемени активности во договорна логистика.

Продажба на Quehenberger Logistics Group на луксембуршката компанија Thiel Logistik AG.

1999

Основање на локации во Романија и Украина.

1995

Основање на локација во Белорусија.

1992

Основање на локација во Унгарија.

1983

Промена на името од Lausenhammer во R. Quehenberger Spedition.

1965

Влез на Rudi Quehenberger во транспортната компанија Lausenhammer во Salzburg.