Фотографија од Anne-Kathrin Staab. Фотографија од Anne-Kathrin Staab.
Успешна приказна – Anne-Kathrin Staab.

Интервју за успешна приказна

„Во Quehenberger секој ден е различен и секој ден се случува нешто ново .“
Anne-Kathrin Staab, Department Manager Transport & Operations

Од кога работите во компанијата ?

 

Од кога Quehenberger постои во Германија, значи од јануари 2011 година.

 

На која позиција започнавте во Quehenberger ? Која позиција ја имате моментално?

 

Во Quehenberger почнав како диспонент за патен транспорт. Со текот на времето презедов различни задачи, како, на пример, железнички превоз, масивни и тешки транспорти или океански транспорт. Денес сум одговорна за оперативно управување и обуки на локацијата во  Weiterstadt, како и за филијалата во Berlin.

 

Што Ви се допаѓа во врска со Вашите работни активности?
 

Најмногу ми се допаѓа тоа што мојата работа е разновидна и никогаш не е здодевна. Секој ден е различен и секој ден се случува нешто ново. Се бара креативност и често талент за импровизација. Од една страна транспортираме челични ролни од  55 тони и дијаметар од 3,5 метри од Австрија до Норвешка, а од друга страна доставуваме картонски кутии и висечка облека до модните продажни места. 

 

Што цениш во твојата работна средина?

 

Во моето работно опкружување најмногу го ценам тоа што е дозволено да се работи самостојно. Во секое време можам да сметам на колегите и ако ми треба помош или совет, секогаш можам да се јавам кај мојот претпоставен или експертите од соодветниот оддел  (на пр. царина, контрола или сметководство). Иако работам самостојно, никогаш не сум оставена сама во случај на проблеми.  

 

Како ве поддржуваше Quehenberger во Вашиот личен и професионален развој?

 

Во текот на мојата работа во Quehenberger секогаш имав поддршка од менаџерот на филијалата. Освен тоа, имав можност да учествувам на интерна обука за млади раководители во Quehenberger, таканаречена професионална програма за млади.

 

Дали имате некој важен момент што би сакале да го истакнете?
 

Има неколку, но најубавиот момент беше првиот масивен транспорт на  кој сама работев од калкулацијата до испораката. Два машински дела беа транспортирани со брод од Полска до Германија. Преземањето и доставата од и до пристаниште беше организирани со камион.Поради екстремно големите димензии превозот од пристаништето до примачот беше извршен ноќе и со полициска придружба. Јас бев во можност да присуствувам на претоварањето и транспортот во текот на ноќта до примачот.

 

Зошто би го препорачале Quehenberger како работодавец?

 

Quehenberger е млада, динамична и интернационална компанија која овозможува сеопфатна и разновидна стручна обука. Развојот на вработените е во преден план и има многу добри можности за напредување.